I underlaget till serien Koll på formen noterar jag även frågeställningar kring mättnad, hur man undgår eller minimerar hunger under en diet…
Innan uppradningen av faktorer som påverkar vår hunger börjar vill jag förtydliga att den form av diet med viktminskningssyfte som förespråkas här inte har någonting med självsvält att göra – det tar jag personligen starkt avstånd ifrån. Inom fitness utvecklar vi muskler som vi sedan vårdar ömt, ett alltför stort kaloriunderskott bryter ned kroppen på ett sätt som vare sig är vackert eller särskillt intelligent – from my point of view…
Vi kan konstatera att vi, i våra kroppar, inte är utvecklade för det klimat som vi befinner oss i – med ständig närhet till föda. När vi bestämmer oss för att svarva till våra kroppar och tappa överskottsvikt blir det en omställning för kroppen i allmännhet och huvudet i synnerhet. Kroppen reagerar inte på energimängden i det som vi stoppar i oss men på utfyllnad av/volymen i magsäcken, i avseendet mättnad. Den fysiska mättnadskänslan upplever vi när magen är full men magen-är-full-känslan kan påverkas…
° Fiberrik kost - Fibrer hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå och förlänger tiden det tar att tugga och processa maten samtidigt som den binder till sig vätska väl på plats i magsäcken – vätska som i sin tur fyller ut magsäcken.
° Proteinrik kost - Protein är den makronutrient som håller oss mätta under längst period, jämnfört med kolhydrater och fett. En proteinrik kost bidrar därför till mättnadskänslan.
° Fettrik kost – Fett i maten förlänger magsäckstömningen och bidrar på så sätt till mättnadskänslan.
° Stor kost - mat som innehåller mycket vätska, även kallad stor, fyller både ut tallriken och bidrar till mättnadskänslan väl på plats i magen, i varje fall tillfälligt, genom utfylllnad.
° Grov kost – Mat som är mindre finfördelad låter magen arbeta under längre period och bidrar därmed till mättnadskänslan.
° Varm mat och dryck - Då vi äter eller dricker varmt skickas mättnadssignaler ut utav kroppen eftersom den tolkar temperaturhöjningen som feber och vill hjälpa till. Signalen ”du är mätt nu” uppmanar oss att sluta äta.
° Hur man äter - Genom att äta i lugn och ro, tugga maten med omsorg och befinna sig i ett rogivande miljö äter vi lagom mycket – vi hinner känna mättnadssignalerna som kommer.
° Ögat äter – Det är fler sinnen inblandade än bara smak då vi äter. Ögat ska säga sitt om tallriken och vi har svårare att begränsa intaget då valmöjligheterna är obegränsade – exempelvis buffér.
° Brister – Lider vi brist på sömn och/eller upplever stress ökar vår konsumtion per automatik. Tröst och överlevnad – allt-i-ett!
Kroppen har också en mental bit gällande mättnadskänsla som hänger ihop med signalsubstanser med belöningsfunktion. Mycket handlar om att lära sig att bryta tankemönster och att känna skillnad på att uppleva hunger och att uppleva tristess. Det är också så att vi av vana föreställer oss att vi måste äta en viss mängd för att känna mättnad, en fråga om inställning. Mitt tips är att inte lägga så stor fokus på det där kaloriunderskottet, se till att ha fullt upp med annat och att inte se dieten i sig som en aktivietet/sysselsättning…